Υποφέρετε από κότσι; Τώρα, υπάρχει λύση και είναι ανώδυνη - Blow.gr

Breaking

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

Υποφέρετε από κότσι; Τώρα, υπάρχει λύση και είναι ανώδυνη

featured image

Το κότσι εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ασθενείς, καθώς εκτός από την κληρονομικότητα, σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνισή του αποτελούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η ασθένεια εκτός από τις αισθητικές επιπτώσεις, προκαλεί και πόνο στους ασθενείς, ο οποίος βαίνει προοδευτικά επιδεινούμενος, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.  Ο μοναδικός τρόπος  να απαλλαγούμε οριστικά από το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση Ωστόσο, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με τη βοήθεια ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα, ανώδυνα και αναίμακτα. Ο ασθενής θα πρέπει να θυμάται ότι η επιλογή της σωστής χειρουργικής μεθόδου από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επέμβασης, ώστε να μην ξαναεμφανιστεί το κότσι.

Τι είναι το κότσι και πώς δημιουργείται

Πρόκειται για την ασθένεια που παραμορφώνει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού αφού αυτό κλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα, ενώ το πρώτο μετατάρσιο φέρεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι η συχνότερη παραμόρφωση που ταλαιπωρεί το γυναικείο πληθυσμό.

Βασική αιτία είναι η κληρονομική προδιάθεση αλλά και τα στενά, ψηλοτάκουνα παπούτσια και γι» αυτό το λόγο η αναλογία για την εμφάνιση της παραμόρφωσης είναι 9 γυναίκες προς 1 άνδρα.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί οριστικά το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν κάθε βράδυ με στόχο να μην επιδεινωθεί και όχι να θεραπευτεί το κότσι. Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη που μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για το χειρουργείο

Μέχρι σήμερα, το κότσι αντιμετωπιζόταν με επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (διαδερμική τεχνική) όπου με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Η επαναστατική αυτή χειρουργική μέθοδος θεραπείας για το κότσι χρησιμοποιείται σήμερα με θεαματικά αποτελέσματα.


Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής που πάσχει από κότσι είναι ότι η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης, την ηλικία του και τις συνυπάρχουσες παθήσεις του ποδιού (αρθρίτιδα κ.α).

LASER στο κότσι;

Η έννοια του LASER χρησιμοποιείται ευρέως για λόγους εντυπωσιασμού και προσέλκυσης ασθενών και δεν έχει εφαρμογή σε αυτού του τύπου την παραμόρφωση.

Τι να περιμένουμε κατά την επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ οι νέες τεχνικές που γίνονται μόνο από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι ανώδυνες και αναίμακτες. Ο ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο το πρωί του χειρουργείου και παραμένει για λίγες ώρες.

Διαβάστε εδώ τι είπαν οι ασθενείς μετά από τις επεμβάσεις τους.

Δεν τοποθετείται γύψος ή νάρθηκας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα ανοικτό παπούτσι. Ο ασθενής που θα χειρουργηθεί για το κότσι μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού, ενώ ανάλογα με το είδος της εργασίας του, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα  από το χειρουργείο. Το κότσι δεν ξαναδημιουργείται, εάν επιλεχθεί η σωστή χειρουργική επέμβαση από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε με την κ. Σταματούκου Άννα, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,  6944475635 & 2106837010.

 Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα athensorthocenter.gr  

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


https://www.trelokouneli.gr/upoferete-apo-kotsi-tora-uparchei-lush-kai-einai-anodunh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου