Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάρει πιο γρήγορα και δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό - Blow.gr

Breaking

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάρει πιο γρήγορα και δραστικά μέτρα για τον κορονοϊό

featured image

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα είχε προχωρήσει σε πιο γρήγορα και δραστικά μέτρα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να λέει αυτά που θέλει να ακούσει η κυβέρνηση αλλά και να λέει την κριτική αυτή που πρέπει να ακουστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ο υπουργός υγείας αρνήθηκε να δεσμευτεί για μόνιμες θέσεις στο σύστημα υγείας, για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων, αλλά και για την απαραίτητη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Τόνισε ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να στηριχθεί κανείς στον εθελοντισμό γιατί τώρα «είναι η στιγμή να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο σύστημα υγείας, να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις».

Σημείωσε ότι όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, αλλά τώρα που η κρίση επηρεάζει όλη την Ευρώπη υπάρχει διαφορετική αντίδραση από το 2010.

Και αυτό είπε ότι είναι μια σημαντική αλλαγή γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση. Και έτσι έχουμε τη δυνατότητα όπως και οι άλλες χώρες να κάνουμε τις απαραίτητες δαπάνες. Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε δραστικά μέτρα. Αυτό εξάλλου θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος αν ήταν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

«Δεν αρκούν τα 533 ευρώ τον μήνα»


Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το πρόβλημα με το να κάνεις περιορισμένα μέτρα στην αρχή και στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις να τα επεκτείνεις είναι ότι δεν δημιουργείς τις απαραίτητες συνθήκες για να αλλάξουν οι προσδοκίες στην οικονομία και να ξεπεραστεί η κρίση.

Συγκεκριμένα επεσήμανε πως τα 533 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο (σ.σ. τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα) δεν είναι αρκετά και πως έπρεπε να καλυφθεί πλήρως ο μισθός των εργαζομένων. Γιατί αφενός πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος τώρα, αφετέρου όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει δαπάνες και να στηριχθεί η οικονομία. Δεν δίνει την ώθηση όταν τελειώσει αυτή η κρίση να μπορεί να ανακάμψει η οικονομία.

Σημείωσε όμως ότι και η Ευρώπη είναι «πίσω από την καμπύλη» καθώς δεν αρκεί η ρευστότητα και η δανειοδότηση. Γιατί η ρευστότητα και η δανειοδότηση δημιουργούν χρέη. Αυτό φάνηκε και όταν η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο όπου πολύς κόσμος είχε πολύ χρέος. Έτσι παρόλο που είχαμε ανάπτυξη δεν μπορούσε να ξοδέψει. Για αυτό είπε πως χρειάζεται η Ευρώπη «να κόψει χρήμα να δώσει λεφτά στον κόσμο και όχι μόνο δάνεια και καθυστερήσεις πληρωμών.»

Ο τέως Υπουργός οικονομικών έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι χρειάζεται να περιοριστεί το αρνητικό οικονομικό σοκ και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Γιατί «αν μπορείς να κρατήσεις τους μισθούς, τις θέσεις απασχόλησης, να δώσεις χρήματα και όχι μόνο δάνεια θα φύγουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Και αυτό είναι που θέλουμε όλοι.» συμπλήρωσε.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Επιστροφή στο trelokouneli.gr

 
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου