Ευρωεκλογές 2019: Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, πού κλείνει η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ - Blow.gr

Breaking

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές 2019: Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, πού κλείνει η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

featured image

Οι κάλπες της Κυριακής ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με σημαντικό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές πιθανότατα εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για μια διαφορά που δεν περίμεναν ούτε και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η οποία καταγράφεται ως μια μεγάλη προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου κατέγραφαν τη νίκη της γαλάζιας παράταξης, με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 2,5 έως και 8 μονάδες στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν τις εκλογικές μάχες της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίαζε: «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν οι Κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τις μετρήσεις των εταιρειών, περιμένοντας το αποτέλεσμα της κάλπης. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις έχουν δεχτεί αρκετή κριτική δεδομένου ότι κάποιες δεν πέρασαν το... τεστ τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, αρκετές δημοσκοπήσεις φαίνεται πως κατάφεραν να καταγράψουν το κλίμα, προσεγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, αν και όχι σε απόλυτο βαθμό.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν από τον ΑΝΤ1 και το Star το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου. Η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 πριν την τριπλή μάχη της Κυριακής 26 Μαΐου έγινε από την εταιρεία MARC το διάστημα 20-23 Μαΐου σε δείγμα 1.507 ατόμων Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές του 2019, η ΝΔ συγκέντρωνε 29,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,4%. Η διαφορά είχε μειωθεί σε σχέση με τη προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας (15/5/2019) στην οποία ήταν 7,6%.

Στην τρίτη θέση βρισκόταν το Κίνημα Αλλαγής, με 6,6%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε 5,4%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την περασμένη δημοσκόπηση. Ακολουθούσε το ΚΚΕ με 4,8% (-0,3%), ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν έφτανε το πολυπόθητο 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων άγγιζε το 12% (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση) ενώ 4,9% δήλωνε ότι δεν θα ψηφίσει ή θα ψηφίσει άκυρο/λευκό.

Στη δημοσκόπηση της MRB που μετέδωσε το Star στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, η οποία έγινε σε δείγμα 1.000 ατόμων και πραγματοποιήθηκε με κλήσεις σε σταθερά τηλέφωνα αλλά και μέσω ίντερνετ, αρχικά οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά σας;» ένα 23,8% απάντησε Αλέξης Τσίπρας, το 27,8% Κυριάκος Μητσοτάκης και το 41,1% «κανένας από τους δύο».

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2019 η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας καταγραφόταν στο 6,5% υπέρ της Πειραιώς. Η ΝΔ έπαιρνε το 29%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και μετά ακολουθούσαν το ΚΙΝΑΛ με 6,8%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 6%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5% και το Ποτάμι με 2,4%.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα οκτώ ακόμη δημοσκοπήσεων

Αποτελέσματα Ευρωεκλογών 2019: Οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και ψήφισαν στις Ευρωεκλογές 2019 για την ανάδειξη των προσώπων που θα αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια εκλογική μάχη, στην οποία Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν διλήμματα εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019

Αποτελέσματα Περιφερειακών Εκλογών 2019: Ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών ολοκληρώθηκε και οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε όσες Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019

Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών 2019: Η εκλογική μάχη της πρώτης Κυριακής για τις Δημοτικές Εκλογές 2019 ολοκληρώθηκε. Ποιοι εκλέγονται δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι; Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019

Εκλογές 2019: Ποιοι εκλέγονται - Το , όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, καλύπτει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τα αποτελέσματα των Εκλογών 2019, τους υποψήφιους που βγαίνουν νικητές από την εκλογική μάχη και όλα τα νεότερα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μάχη λεπτό προς λεπτό στους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες:

τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών 2019 τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου