Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ - Blow.gr

Breaking

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

featured image

Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη τύπου θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, χθες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις και  ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για παροχές. «Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιραστώ μαζί σας το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις αυτές είναι το ελάχιστο δυνατό μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων με αιχμή τον ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως μέχρι το τέλος του έτους γίνεται νόμος η σταδιακή μείωση του για τα επόμενα χρόνια, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, μίλησε μεταξύ άλλων για μείωση από 1/1/19 για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Για τον ΦΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγή των συντελεστών του από 1/1/21 με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μη επιβολής των περικοπών στις συντάξεις. «Η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019», όπως είπε.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου